НОВА ГЕНЕРАЦИЈА ВОЂА ИЗВИЂАЧА-ПОРЕЧАНА
10.08.2015

НОВА ГЕНЕРАЦИЈА ВОЂА ИЗВИЂАЧА-ПОРЕЧАНА

Одред извиђача поречана Школски брод „ЈАДРАН“, који ради на територији Градске општине Палилула у Нишу, ове године организовао је 30.Школу за извиђаче-поречане на Облачинском језеру. Овим поводом, учеснике и организаторе школе обишао је  председник Градске општине Палилула Бобан Џунић са сарадницима. Делегацију општине дочекао је Ратомир Петковић, старешина Савеза извиђача града Ниша и један од оснивача јединице поречана у Нишу.

У разговору са полазницима школе, председник Џунић се упознао са програмом овог облика неформалног образовања младих који остварују извиђачи. Они су председнику општине приказали и вештине које су савладали на језеру, као што је орјентација, прва помоћ, вештине управљања пловним објектима-чамцем, исхрана у природи.  Одред извиђача поречана Школски брод „ЈАДРАН“, активно учествује у свим алтивностима које у сараднји са организацијама цивилног друштва организује општина Палилула.

Ова јединица извиђача, учествовала је, поводом градске славе и Палилулске вечери, у Кампу младих на Бубњу, били су део тима Нишавске и Моравске регате. Поречани остварују садржајан програм обуке младих и на школи на Облачинском језеру. То су промовисали ове године и гостима- скаутима Енглеске. Традиционална акција „Да нам Нишава буде чиста“, која је реализована средином јуна месеца део је програма ове обуке и светске кампање „Очистимо свет- Clean up the World“ и промотивне еколошке активности ЕКОполиса-Медијске еколошке мреже Србије. Школа поречана је јединствен облик оспособљавања младих чланова извиђачке организације за рад на води у Региону са богатом традицијом. (Драган Видојковић, текст и фото)

РТВ БелаМи - Обука за младе извиђаче на Облачинском језеру